Je bent trainer en natuurlijk laat je dan weleens een filmpje zien.
Ter lering of ter vermaeck.
En de meeste groepen zijn er dol op: even wat anders, even onderuit.
Maar wist je dat je filmfragmenten op talloze manieren in kunt zetten?
In dit blog lees je 10 manieren en bij elke manier vind je een fragment.
Hier komen ze, enjoy!
1. Als teaser voorafgaand aan je training
Als trainer anno nu is het verstandig om niet meer in losse trainingsdagen te denken, maar in trajecten. Het is dus zaak mensen vooraf al te betrekken en prikkelen en filmfragmenten lenen zich hier uitstekend voor. Als ik training geef in oplossingsgericht coachen, dan vind ik dit altijd een leuke:
2. Na een pauze als nog niet iedereen terug is
Van Rik Bes leerde ik niet alleen over motiverende gespreksvoering, maar hij had ook leuke trainerstrucjes. Een ervan was dat hij na een pauze – als nog niet iedereen terug was – steevast een geinig filmpje opzette. Zo geinig dat de laatkomers baalden dat ze iets gemist hadden (zonder dat het ten koste ging van hun begrip). Het laat komen was snel afgelopen.
3. Om verbondenheid te stimuleren
Sommige video-clips hebben deze kracht; mensen een gevoel geven dat we eigenlijk allemaal één grote familie zijn. Deze bijvoorbeeld:
4. Een playlist maken met inbreng van je deelnemers
Een beetje breinvriendelijk trainer ontlokt net zo veel kennis en inspiratie als hij zelf toevoegt. Een leuke manier om dit te doen is je deelnemers vragen een linkje naar een youtube filmpje te mailen en daar een playlist van maken die je vervolgens met de groep deelt. De grap is dat je dan zelf ook weer nieuwe filmpjes ontdekt. Hier vind je het eerste filmpje uit zo’n playlist:
5. Om ingewikkelde concepten te illustreren:
Als één beeld meer kan zeggen dan 1000 woorden, dan kan een filmfragment meer zeggen dan 100.000 woorden. Met dit filmpje laat ik altijd zien dat kleine stappen grote gevolgen kunnen hebben:
6. Om te laten zien hoe je iets in beweging zet
Leiderschap vraagt moed, zelfvertrouwen, kwetsbaarheid en volharding. In dit filmpje zit dat allemaal:
7. Om het proces te laten zien van ‘een sprong in het diepe’
Soms lijkt verandering op een sprong in het diepe. Maar als dit meisje het kan…
8. Om te laten zien wat niet en wel werkt
Deze ligt natuurlijk voor de hand, maar toch hoort hij wel in dit ruitje thuis. Hij wordt extra krachtig als je eerst laat zien wat niet werkt. Het contrast tussen deze twee vind ik heel mooi. Eerst aangeleerde hulpeloosheid:
En daarna deze over zelf-effectiviteit:
9. Om te inspireren, te raken of ontroeren
Hiervan kennen we er allemaal wel een paar. Pas er wel een beetje mee op. Toen ik eens een intensieve 3-daagse training Motiverende gespreksvoering gaf, dacht ik dat dit een leuke was om mee af te sluiten. Doordat iedereen moe (en dus lichtelijk labiel) was zat de halve groep te huilen.
10. Als breakstate (zoals NLP’ers dat zeggen)
Soms wil je gewoon even voor wat verstrooiing zorgen, zonder bepaald doel. En dat is ook een prima doel. Deze is al wat ouder, maar hij blijft leuk, vind ik:
Hopelijk zaten er fragmenten of ideeën tussen die je nog niet kende!
Welke springt er voor jou uit?
En weet jij nog meer manieren om filmfragmenten in te zetten?
Deel je reactie svp hieronder. Zo krijgt deze blog nog meer waarde!
(Foto-verantwoording: Auteursrecht: <a href=’http://nl.123rf.com/profile_piovesempre’>piovesempre / 123RF Stockfoto</a>)
10 Comments
Dagmar
augustus 20, 2016Wat een leuke en vooral gezellige blog! Dank voor de inspiratie weer. En de tip van vraag de deelnemers een link te sturen van een leuk filmpje, ga ik zeker overnemen.
Gr Dagmar
Sergio van der Pluijm
augustus 20, 2016Dank voor je reactie, Dagmar. En leuk dat je iets gaat uitproberen… succes daarmee!
Els van Leeuwen
augustus 21, 2016Dank je wel Sergio wat een waardevolle blog ! Ik heb een aantal van je filmpjes opgeslagen en ga ze ook gebruiken in mijn trainingen. Die van de roltrap vind ik ijzersterk ! Geweldig deze bijdrage !
Sergio van der Pluijm
augustus 21, 2016Dank voor je reactie, Els, fijn dat je er iets mee kunt!
Bernadette Deitmers
augustus 21, 2016Leuke blog, Sergio. Vooral het filmpje van de domino spreekt me erg aan. Die neem ik graag van je mee. Als ik iets mag toevoegen, dan is het dat een kort filmpje zoveel meer duidelijk kan maken dan woorden. Wij gebruiken graag een film om het effect van je “mental state” te laten zien. De 90-10 regel van Covey. En dat doen we met het volgende fimpje: https://www.youtube.com/watch?v=8jV5hdF7Uq0.
Groet, Bernadette
Sergio van der Pluijm
augustus 21, 2016Dank voor je reactie en het delen, Bernadette!
Super krachtig ook, deze.
En succes met de domino.
Annelotte Verhaagen
augustus 21, 2016Heel leuk, dank voor het delen.
Je kunt natuurlijk ook zelf een filmpje maken… En als je denkt dat dat te moeilijk is, denk eens aan een (korte intensieve of langere, live of online) training filmen speciaal voor professionals die video (zelfgemaakte video dus) willen inzetten in hun bedrijf of organisatie. Bij ondergetekende, dus.
Jantien Rentenaar
augustus 23, 2016Leuke blog met fijne ideeën. En weer wat leuke filmpjes die ik nog níet kende… 🙂
Marieke Elgersma
augustus 27, 2016Bedankt weer voor je ideeën en inspiratie. Als je een filmpje zonder geluid inzet kun je een voice Response oefening doen om gesprekstechnieken te trainen
Marjolijn
september 6, 2016Hi Sergio,
Bij het kijken naar deze filmpjes weer even wakker geschud om deze meer in te zetten in trainingen. We doen het te weinig en ze zeggen zo veel. Ga er meer gebruik van maken. Bedankt.