Bootcamp Breinvriendelijk Trainen
Een uniek, blended traject voor trainers met ervaring
Data in 2017: 15 maart, 12 april en 17 mei te Oud-Verlaat (vlakbij Rotterdam Alexander).
De inschrijving opent op 1 januari. Interesse? Neem hier alvast een kijkje!
- Voel je je weleens onzeker tijdens het voorbereiden of het trainen zelf?
- Raak je weleens uit balans door kritische deelnemers?
- Kom je veel weerstand tegen of juist heel passieve groepen?
- Zijn je deelnemers snel afgeleid?
- Is er onvoldoende transfer naar de praktijk?
- Borrelt er creativiteit in je die er nog onvoldoende uitkomt?
- Geloof je simpelweg dat het leuker kan?
Lees dan vooral verder, want met de nieuwste breinkennis en onze jarenlange en brede ervaring als trainer zijn al deze uitdagingen te voorkomen of op te lossen!
Natuurlijk maak je elke training zo aantrekkelijk mogelijk, maar wist je dat nieuwe breinkennis je kan helpen om nóg effectiever en plezieriger je vak uit te oefenen? Dat je heel veel dingen kunt doen waarmee je de groep vóór aanvang al in de leer stand zet? Dat je van de training zelf een memorabele en zintuiglijk rijke ervaring kunt maken? Dat je je eigen groei-mindset en die van je deelnemers gemakkelijk kunt vergroten? En de kans dat men het geleerde na afloop gaat toepassen kunt verveelvoudigen?
Het mooie van breinvriendelijk trainen is dat het niet alleen leuker wordt voor de deelnemers, maar ook voor de trainer zelf. Je gaat de lerende centraal zetten en zelf betekenis laten geven aan de inhoud. Je gaat kennis niet overdragen, maar laten ontdekken. Je gaat mensen de ruimte geven om op hun eigen manier te leren. Bovendien leer je: alle zintuigen te betrekken; effectief muziek en fysieke werkvormen inzetten; visueel presenteren; de kracht van beweging en frisse lucht; hoe je deelnemers laat creëren; en last but not least: hoe je deelnemers in een optimale leerstemming brengt.
Je krijgt in deze unieke training:
- Een inspirerend leertraject met opdrachten vooraf, tijdens en na de praktijkdagen
- 3 leerzame en uiteraard zeer breinvriendelijke dagen die jouw trainingen naar het volgende level zullen tillen
- 3 Inspirerende en zeer ervaren trainers met ieder een unieke, eigen stijl van trainen
- Een online training ter waarde van 497 euro
- Een verruiming van je groei-mindset en de vaardigheden om die van je deelnemers te verhogen
- Een schatkist met nieuwe werkvormen, tools, tricks & inzichten
- Verschillende e-books, zoals: 'Breinvriendelijke werkvormen', 'Storytelling voor trainers', '32 tips voor een Breinvriendelijke Training', '23 tips voor meer humor in je training'
- 3 x breinvriendelijke lunch, koffie, thee, breinvriendelijke smoothie
Als bonus krijg je:
- Diverse verrassingen waar je nog veel plezier aan zult beleven
- Vermelding op deze website als bewijs dat je hebt deelgenomen
- Diverse visuele templates die je zullen helpen om zelf breinvriendelijk te ontwerpen
- Permanent lidmaatschap van een gesloten Linked In groep speciaal voor mensen die dit traject hebben doorlopen met regelmatige updates en een plek om al je vragen te stellen aan gelijkgestemden
- Een manier van denken en werken die jou volledig toekomst-proof gaat maken. De kennis over ons brein is momenteel aan het exploderen en de toepassing hiervan gaat alleen maar groter worden de komende jaren. Neurowetenschapper Vilyanur Ramachandran noemt breinkennis al de 5e Wetenschappelijke Revolutie (Na de bijdragen van Copernicus, Darwin, Freud, Watson)
Weet je al genoeg?
Heidi Stiegelis, ACT-trainer van Puurjezelf: "Heb de training Breinvriendelijk Trainen met veel plezier bij Sergio gevolgd. Insteek was om het leerrendement bij mijn deelnemers te verhogen. In de training zijn door Sergio op een zeer breinvriendelijk manier theorie, praktijkvoorbeelden en vaardigheden aangereikt zodat ik nu mijn eigen trainingen leuker en leerzamer kan maken."
Alle werkvormen die je ziet zijn bedacht door deelnemers zelf, tijdens de training!
Doe ook MANY IDEAS op!
Met het acroniem MANY IDEAS worden de belangrijkste breinprincipes voor trainers samengevat. In het gratis e-book dat je hiernaast kunt downloaden worden ze beschreven. In dit traject leer je deze principes doorgronden en toepassen in je eigen praktijk, zodat je elke training die je daarna zelf geeft kunt upgraden tot een memorabele ervaring. Je leert er gegarandeerd nieuwe werkvormen bij. Je gaat prettige 'states' ervaren, zoals: verwondering, nieuwsgierigheid, inspiratie, plezier, trots, verbondenheid en wat meer is: je leert hoe je dit ook bij anderen kunt faciliteren. Je gaat leren hoe je je deelnemers al vóór aanvang in de leerstand zet. Kortom: je leert de gebruiksaanwijzing van ons fantastische brein kennen en inzetten in je eigen trainingen en leertrajecten.
Programma:
Het doel van het traject is dat je trainingen of workshops breinbewust leert ontwerpen én uitvoeren. Het gaat dus vooral over het hoe. Je leert hoe je de 9 breinprincipes kunt toepassen en daarbij gaan we je groei-mindset flink oprekken, zodat jij dat weer door kunt geven. We werken in een kleine groep van 8 - 12 deelnemers, zodat iedereen voldoende aan bod komt met zijn of haar leervraag.
En mijn belofte aan jou is: I'll practice what I preach, dus natuurlijk wordt deze training een ervaring om nooit te vergeten.
Het programma is echt een breinvriendelijke 'snelkook-pan' waar je nog heel lang plezier van hebt en zal er als volgt uit zien:
Vooraf en tijdens: via een online omgeving zul je allerlei nieuwe inzichten opdoen die je tijdens de live training gaat oefenen, uitproberen en implementeren. Houd dus rekening met ongeveer 10 uur extra tijdsinvestering in de weken voorafgaand aan de start en tijdens de training. Denk hierbij aan thema's als de gebruiksaanwijzing van ons brein, de 9 breinprincipes (MANY IDEAS), de groei-mindset en meer.
Dag 1: Kennismaking // Breinvriendelijk Presenteren
Ochtend: Kennismaking, Effectief leerklimaat, Hocus Pocus Focus, Storytelling
Middag: Levendig en Visueel presenteren met de La VIE-methode
Dag 2. Breinvriendelijk Begeleiden // Breinvriendelijke Werkvormen
Ochtend: SCARF, motiverend, waarderend & progressiegericht begeleiden
Middag: Verrassende, speelse & fysieke werkvormen, online tools, energie-management
Dag 3: Breinvriendelijk Zelf management // Breinvriendelijk Ontwerpen
Ochtend: Diverse thema's naar keuze + Speedcoaching door Arie en Sergio!
Middag: Werken aan een draaiboek, transfer & borging, feestelijke afronding
Gasttrainer op dag 2: Arie Speksnijder van Bridge2learn.
En op dag 3: Ink van der Horst van Improv
Na afloop: leuke reminders om het leren levend te houden. Permanent lidmaatschap van een gesloten Linked-In groep met alleen deelnemers aan dit traject. Een e-book met breinvriendelijke werkvormen zodat je nog jaren voort kunt.
De werktijden zijn van 9.30 uur (ontvangst v.a. 9.00 uur) tot 17.00 uur.
Vooraf krijg je al enkele focus-opdrachten Verder kun je rekenen op een breinvriendelijke lunch, een breinvriendelijke smoothie, koffie- en thee en diverse verrassingen die je thuis al meteen kunt toepassen.
Marga Gooren, health-coach en trainer:
"Breinvriendelijk trainen geeft je zoveel mogelijkheden. Het sluit aan bij wetenschappelijke kennis, dus als je aan de slag gaat met die principes wéét je gewoon dat het ook echt effect gaat hebben."
Aanbevolen literatuur:
Aanbevolen wordt dat je als deelnemer zelf het volgende boek aan schaft. Het bevat een schat aan werkvormen en inzichten. Dit is echter niet verplicht, ook zonder het boek kun je prima deelnemen.
Als je zelf nog andere literatuur als inspiratiebron hebt, voel je dan vrij daar ook uit te putten en deze kennis met ons te delen. Op de pagina leestips vind je nog meer nuttige en inspirerende literatuur.
Waar?
De training vindt plaats in de Tuunter. De Tuunter is een bijzondere en breinvriendelijke ruimte in de buurt van Rotterdam Alexander. Zij is omgeven door heerlijk wandelgebied (waar we zeker gebruik van zullen maken) en biedt de mogelijkheid om met een groep op allerlei verschillende zit-, sta- en wandelplekken actief met leren bezig te zijn.
Door wie?
Hoofdtrainer en ontwikkelaar: Sergio van der Pluijm
Ik leerde het trainersvak bij een bijzondere doelgroep: (ex)gedetineerden die verplicht opgelegde trainingen moesten volgen. Ik besefte al snel dat ik moest zorgen dat zij de training zouden ervaren als: leuk, uitdagend én nuttig… Als leermiddelen gebruikten we onder andere: humor, theatersport, muziekinstrumenten bouwen en bespelen, storytelling, tekenen, sport, samen koken. En dat bleek te werken. Deelnemers raakten bovengemiddeld gemotiveerd, leerden pro-sociale vaardigheden en ontdekten nieuwe levensdoelen. Inmiddels weet ik ook waarom dit zo goed werkte: wat we deden was zeer breinvriendelijk!
Van 2005 tot 2016 werkte ik als opleider en supervisor van trainers in het reclasseringsveld en sinds 2010 train ik vanuit mijn Bureau Bewezen Effect professionals in Motiverende gespreksvoering, Progressiegericht Coachen, ACT en Mindfulness. Ik volgde diverse training op het gebied van breinleren en breindidactiek, waaronder de BCL-pro opleiding bij het BCL-instituut en sindsdien help ik trainers om hun trainingen 'Brain-proof' te maken.
Gasttrainer op dag 2: Arie Speksnijder
Arie heb ik leren kennen als een zeer integere en didactisch sterk ontwikkelde trainer. Binnen zijn levensmissie neemt het opleiden van trainers een belangrijke plaats in. Sinds 2007 ontwikkelt en geeft hij train-de-trainercursussen. Sinds 2014 is hij fulltime zelfstandig ondernemer. Hij geeft - netr als ik - trainingen in motiverende gespreksvoering
Gasttrainer op dag 3: Ink van der Horst
Bij Ink volgde ik ooit een workshop provocatief coachen en die workshop staat me nog steeds bij door haar authentieke, clowneske presentatiestijl en de leuke, speelse werkvormen die zij inzette. Later volgde ze bij mij de 6-daagse Pilot Breinvriendelijk trainen en sindsdien werken we af en toe samen. Op de middag van dag 3 zal zij met name haar bijdrage leveren voor de speedcoaching. Bij mij kun je dan terecht voor oplossingsgericht coaching en bij haar voor de provocatieve variant.
Voor wie?
De doelgroep van deze unieke training bestaat uit: trainers; opleiders en docenten die zich verder willen ontwikkelen als trainer en een shortcut willen maken naar de nieuwste kennis. Overigens zul je er ook veel aan hebben als je regelmatig workshops of lezingen geeft of events organiseert. Voorwaarde is dat je aantoonbaar HBO denk- en / of werkniveau hebt en over bepaalde inhoudelijke kennis beschikt die je tijdens en na de training op een breinvriendelijke manier wilt gaan overdragen. Enige trainerservaring is gewenst, dat wil zeggen: het is prettig als je tenminste al een aantal keer voor een groep hebt gestaan, maar juist ook als je al jaren traint zul je meer dan voldoende uitdaging en nieuwe inspiratie ontvangen.
Rene van der Zaag, salestrainer: "Als eigenaar van Zaleco trainingen en advies geef ik verkoop- en klantgerichtheidstrainingen. Daarbij vind ik het belangrijk dat deelnemers op een leuke en gemakkelijk manier leren. Ik heb bij Sergio de training Breinvriendelijk trainen gevolgd. Toen ik las over de training, werd ik helemaal enthousiast. Sergio is erin geslaagd mij middelen aan te reiken, waardoor mijn trainingen nog breinvriendelijker zijn. Daar plukken mijn deelnemers uiteindelijk de vruchten van."
Je investering
Je investering voor dit unieke traject bedraagt 897 euro inclusief BTW. Dit is inclusief de materialen, heerlijke lunches, koffie en thee, breinvriendelijke smoothies, nootjes, diverse verrassingen een opbergmap en de e-books '32 tips voor een breinvriendelijke training', 'Breinvriendelijke werkvormen' en 'Storytelling voor trainers'. Meld je nu aan:
Niet goed = geld terug!
Omdat ik volledig achter de inhoud en kwaliteit van deze training sta, geef ik je de mogelijkheid om – graag met onderbouwing – na afloop van dag 1 je investering terug te krijgen met aftrek van 100 euro voor gemaakte kosten (ruimte, lunch, materialen). Kortom: je risico is nihil, maar de opbrengst is onbetaalbaar… Schrijf je nu meteen in, voor de groep vol zit!
Herman Schroer, creatieve facilitator: "Alleen al van het woord ging ik glimlachen: breinvriendelijk trainen. Voor mij een dikke streep onder mijn overtuiging dat leren gelukkig ook ontzettend leuk mag zijn! En als het daardoor óók nog 'ns effectiever wordt, dan heb je goud in handen. Wat een feestje om te ontdekken waar hersenen op aanslaan: heldere focus, fun & fouten mogen maken als fantastisch duo, slim voortbouwen op wat er al is, en dat ook nog 'ns samen doen. Het werkt als je zelf traint, het werkt als je getraind wordt. En het werkt zeker bij de aanstekelijke trainer Sergio, die deze uitgangspunten zelf van top tot teen uitstraalt!"
Ons goede doel in 2016: Light for the world
Voor elke deelnemer aan een van de trainingen van Breinvriendelijktrainen.nl in 2016 doneren wij 25 euro aan st. Light for the world.
LIGHT FOR THE WORLD is een ontwikkelingsorganisatie die wil bijdragen aan een wereld die recht doet aan mensen met een handicap. Het VN-verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap is onze leidraad. Mensen met een handicap behoren tot de meest gemarginaliseerde groepen in ontwikkelingslanden. Zij vormen het hart van en geven richting aan ons werk.
LIGHT FOR THE WORLD is in 2010 en 2011 uitgeroepen tot ‘Beste goede doel van Nederland’ door dagblad Trouw en haalde een tweede plaats bij de ASN Bank Wereldprijs 2014.
Veelgestelde vragen:
Is het niet een heel hoofdig gebeuren, dat Breinvriendelijk Trainen?
Juist niet! Ons brein werkt het best als je hele lichaam betrokken is bij het leren: al je zintuigen en de beweging van je lijf helpen mee aan het creëren van een rijke leer-ervaring, die veel beter beklijft dan alleen leren met je hoofd.
Wat leer ik nou eigenlijk precies?
Je leert begrijpen wat ons brein nodig heeft om effectief en plezierig te kunnen leren. Je leert de principes van MANY IDEAS toepassen in je eigen praktijk. Daardoor zul je in staat zijn om leertrajecten, lezingen, workshops en trainingen zo te ontwerpen dat je mensen optimaal betrekt, boeit en activeert.
Ik weet nog niks van het brein. Kan ik wel mee doen?
Jazeker. Je hoeft geen voorkennis te hebben. Het enige wat je nodig hebt is een goed werkend brein… (o:
Ik denk dat ik al Breinvriendelijk Train!
Dat zou zeker kunnen! Boeddha en Jezus deden ook veel breinvriendelijke dingen, zoals het vertellen van verhalen en metaforen. De vraag is of je breinkennis zo toepast dat het leerrendement wordt geoptimaliseerd.
Kun je dan ook Brein Onvriendelijk trainen?
Ja zeker. Saaie kennis-overdracht. Ellenlange powerpoint-presentaties met veel te veel tekst. Trainers die zich comfortabel wentelen in de ‘expert-rol’ en daarbij voorbij gaan aan de wijsheid en creativiteit van de groep… Het komt allemaal nog veel te vaak voor.
Maar soms moet je toch gewoon kennis overdragen?
Dat klopt en dat kan op vele manieren. Het is zelfs de vraag of dt wel tijdens de training moet gebeuren. Je kunt ook overwegen om dat vooraf te doen en tijdens de training te werken aan effectieve toepassing van die kennis.
Wat heeft Story telling ermee te maken?
Het vertellen van verhalen is enorm krachtig. Verhalenvertellers, film- en reclamemakers weten dit al sinds jaar en dag. Sinds kort weten we ook waarom dat zo is: ons brein kan informatie veel beter verwerken en opslaan in verhaal-vorm. Daarbij doet een goed verteld verhaal een sterk appèl op onze spiegel-neuronen, waardoor de impact van de boodschap vele malen groter wordt. We beleven het avontuur zelf mee als het ware. Als je dus wilt boeien en beïnvloeden dan kun je niet zonder story-telling.
En wat is de rol van muziek?
Muziek stimuleert de afgifte van dopamine, een hulpstof voor effectief leren. Daarnaast is het een effectief middel om de state van een groep te beïnvloeden. Je kunt het inzetten als een anker. Je kunt met song-teksten werken. Het aantal mogelijkheden is eindeloos.
Visueel communiceren, wat is dat?
Dit gaat over snelle, simpele tekeningen die niet mooi hoeven zijn, maar die ideeën en concepten verhelderen. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Natuurlijk kun je foto's gebruiken, maar die heb je niet altijd bij de hand. Het wordt bovendien nog veel leuker als je cursisten zelf gaan tekenen. Het plezier dat loskomt is ongekend.
Zit er een onderwijs-filosofie achter?
Ja zeker. Het gaat niet alleen over breinkennis. Een belangrijke bouwsteen is het sociaal constructivisme. De centrale aanname hiervan is dat het verwerven van kennis en vaardigheden niet zozeer het gevolg is van een directe overdracht van kennis door de begeleider, maar eerder het resultaat van (constructieve) denkactiviteiten van de lerende zelf: we leren door nieuwe informatie te verbinden aan wat we al weten (voorkennis).
Nog meer vragen? Bel of mail me gerust!
Ik help je graag verder via: info@breinvriendelijktrainen.nl.
Of nog beter: schrijf je meteen in voor de groep vol zit:
Onderwijzen zonder een besef van hoe het brein leert, is als het ontwerpen van een handschoen, zonder te weten hoe een hand eruit ziet
Leslie Hart
Hier lees je de ervaringen van deelnemers:
Albert-Jan Vink, Trainer en GZ-psycholoog:
"De training heeft ons geholpen om nóg beter de aandacht vast te houden en door het geleerde toe te passen zijn onze deelnemers in staat om tot het einde van de dag bij de les te blijven."
Astrid de la Fuente, Organisatie en team-trainer: "Sergio heeft een schatkist aan praktisch toepasbare weetjes waar trainers hun voordeel mee kunnen doen. Want Sergio deelt met gulle hand. De basis van die weetjes is keiharde wetenschap. Wetenschap?! Help?! Nee, hoor: tijdens de training voor trainers brengt Sergio voortdurend zijn missie in praktijk. De training heb ik dan ook ervaren als, jawel: breinvriendelijk. Als deelnemende trainer kun je je zo even verplaatsen in de schoenen van je deelnemers en ondervinden wat breinvriendelijk betekent, toevoegt, waardevol maakt. Doen!"
Ton de Beer, Trainer en reclasseringswerker:
"Waarom zouden we nog steeds het spijkerschrift hanteren als we digitaal kunnen. Het is 2015… het hoort bij deze tijd. We hebben de kennis, de inzichten, de onderbouwing… pas het toe!"
Tonco Modderman, onderwijsontwikkelaar & expert politieke gevoeligheid:
"Breinvriendelijk trainen levert speelsheid op, variatie, creativiteit… Je gaat opeens op allerlei plekken dingen zien die je kunt gebruiken in je training omdat het ondersteunend werkt. En je kunt zorgen voor meer impact door de manier waarop je je training organiseert."
Ineke Hoogland, verandermanager:
Ondanks het feit dat ik nog geen echte trainer ben, heb ik heel veel geleerd van de training: Breinvriendelijk Trainen van Sergio van der Pluym.
Sergio heeft zoveel kennis vergaard die hij graag en vrijelijk met de deelnemers deelt. Sergio is in staat in de training direct in praktijk te brengen wat Breinvriendelijk trainen ons wil leren. Sergio laat veel ruimte voor het ontstaan van wat de deelnemers zelf nodig hebben en/of willen delen en voegt hier structureel aan toe.
Een echte aanrader als je het trainersvak serieus neemt en verder wilt brengen.
Gerard de Wit, Trainer en (team)coach:
Als collega (we werken regelmatig samen) heb ik bij Sergio de training Breinvriendelijk trainen gevolgd. Wat ontzettend leuk om ondanks dat we al veel samen doen nu de trainer Sergio van de andere kant te leren kennen, als deelnemer. Hij is inspirerend, vernieuwend, creëert een veilige sfeer, laat mij zelf onderzoeken en helpt mij ook vinden. De trainingsdagen vliegen voorbij. Ik ga met een tevreden gevoel en ontzettend veel input weer naar huis. De drie-daagse smaakt zeker naar meer. Ik merk dat ik kritisch naar mijn eigen trainingen ben gaan kijken en al na dag één dingen heb veranderd. Na dag twee en drie gebeurde hetzelfde en ik weet zeker dat er nog meer aanpassingen zullen volgen. Als je als trainer jezelf opnieuw wilt uitvinden, je skills wilt verbreden, denkt dat er meer uit te halen is, dan is deze training echt een aanrader!
Een deelnemer in een mailtje na de training:
"Positieve feedback is altijd leuk. Dus wil ik iets positiefs met je delen. Gisterenavond heb ik een training gegeven aan een groep van 8 dames. Het was 's avonds, dus het energieniveau was niet erg hoog (vraag uit de groep: Duurt de training écht tot half tien?).
Ik heb alles uit de breinvriendelijke kast getrokken: muziek, platen met spreuken opgehangen, een programma met plaatjes, aantekeningen op flip-overvellen met plaatjes, variatie in oefeningen, reflectiemomenten, etc. Kortom, ik heb alles zo breinvriendelijk mogelijk gedaan.
De deelnemers hebben genoten van de avond (en ik ook). De groep vond het heel gezellig. En ik zag voortdurend kwartjes vallen. En het mooie is dat het energieniveau hoog bleef (er werd niet meer teruggekomen op de eindtijd). De deelnemers kwamen met allerlei ideeën en inzichten, ook nadat de training was afgelopen. Het brein was na de training dus ook nog actief bezig.
En nu komt het. Normaal gesproken scoor ik achten en af en toe een negen voor mijn trainingen. Nu scoorde ik 6 negens en 2 achten. En dat voor een avondtraining! Je begrijpt dat ik nu nog steeds zit na te genieten"